SKŁADNIKI SPOŻYWCZE DLA LUDZI

    

           NATURA PRZYRODY



Rośliny, zioła, przyprawy, ziarna, nasiona, warzywa, owoce i inne dodatki – aktywne i współdziałające dla ludzkiego zdrowia

OBJAŚNIENIE

 

- kawa

- kakao

- herbata czarna

- cukier buraczany czysty

- olej rzepakowy

- olej słonecznikowy

- koper

- pietruszka natka

- liść laurowy

- czosnek niedźwiedzi

- papryka słodka mielona

- papryka ostra mielona

- goździk

- owoc róży

- głóg

 - ziele angielskie

- jałowiec

- jemioła

- jarzębina

- rumianek

- szałwia

- ziele serdecznika

- ziele dziurawca

- ziele krwawnika

- liść melisy

- ziele macierzanki

- kwiatostan lipy

- liść mięty pieprzowej

- kwiat ślazu

- liść brzozy

- ziele tymianku

- kwiat jasnoty białej

- kwiatostan kocanek

- ziele piołunu

- kwiat lawendy

- ziele drapacza lekarskiego

- liść mącznicy

- kora kruszyny

- kora wierzby

- kwiat kasztanowca

- kora kasztanowca

 

- cynamon

- wanilia

- pieprz czarny

- proszek do pieczenia

- sól czysta

- kwasek cytrynowy

- drożdże

 

- kasza gryczana

- kasza jęczmienna

- kasza pęczak

- orkisz

- ryż paraboliczny i biały

- kasza manna grysik

- ostropest

- pszenica

- żyto

- owies

- mak

- mąka krupczatka

- słonecznik

- orzech włoski

- orzech laskowy

- migdały

- prawdziwek-borowik

- podgrzybek

- kurka

- maślak

- rydz

- kozak

- ziemniak

- mąka ziemniaczana

- kapusta biała

- kapusta czerwona

- kapusta włoska

- pekinka

- brukselka

- kalafior

- szparaga

- fasolka szparagowa

- marchew

- pietruszka

- burak czerwony

- kukurydza

- fasola jasiek

- groszek zielony

- pomidor

- papryka słodka

- kalarepa

- pora

- seler

- kapusta kiszona

- ogórek kwaszony

- fasola mała

- fasola czerwona

- groch

- cieciorka

- soczewica

- soja

 

- jabłko

- gruszka

- pomarańcz

- mandarynka

- ananas

- brzoskwinia

- morela

- truskawka

- czarna porzeczka

- śliwka węgierka

- banan

- wiśnia

- winogrona

- agrest

- rodzynki

- renkloda

- kiwi

- awokado

-rabarba

DODATKI-PRZYPRAWY DO POTRAW MIĘSNYCH

- gałka muszkatałowa

- majeranek

- bazylia

- czomber

- kminek

Przyroda tak funkcjonuje, a jest nieustannie zmienna, jak wszystko jest zmienne, i też się dostosowuje i dopasowuje a także dopełnia się, by życie ludzkie, było i stawało się coraz bardziej, trwalsze i zdrowsze, i też coraz mniej skomplikowane – taka unifikacja wszystkiego w przyrodzie. Ale dobór wszystkich składników musi być właściwy, jako pokarm-pożywienie dla ludzi.

Będą dopisywane i usuwane, te wszystkie składniki spożywcze, które będą stanowić sobą, lub nie, jako pokarmy życia. Mogą dojść na jakiś czas, składniki śladowe, działające wspomagająco, w układaniu całej biochemii pokarmowo-jedzeniowej.

Jeśli chodzi o mięsa, to tylko można jeść – wieprzowinę, kurczaki, indyki, i króliki. Ale musi to być bardzo dokładnie przyrządzone i ugotowane, też z dodatkami i przyprawami, tymi do potraw mięsnych, odpowiednio dokomponowanych do całości danej potrawy.

Jeśli całe rolnictwo i przetwórstwo, będzie prowadzone i robione zgodnie z Prawami Natury Przyrody dla ludzi, to ewolucja całego pożywienia dla ludzi, da to wszystko, co jest prostotą wszystkiego i zdrowiem wszystkiego, także to, że jedzenie będzie w pełni pożywne i życiodajne, a więc poczucie sytości wydłużać się będzie. A więc, ilość jedzenia spożywanego będzie się zmniejszać, co globalnie spowoduje zmniejszenie produkcji żywności, a przez to, eksploatowania Matki Ziemi, a także naturalne odchodzenie od jedzenia mięsa. Cała przyroda będzie w pełni współgrać z ludźmi z ludzkością. A ludzie ludzkość będą się stawać prawdziwie całością przyrody.

 

                                                                                                           Jerzy Pawlik