Rośliny, zioła, przyprawy, ziarna, nasiona, warzywa, owoce i inne dodatki – aktywne i współdziałające dla ludzkiego zdrowia
- kawa
- kakao
- herbata czarna
- cukier buraczany czysty
- olej rzepakowy
- olej słonecznikowy
- koper
- pietruszka natka
- liść laurowy
- czosnek niedźwiedzi
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- goździk
- owoc róży
- głóg
- ziele angielskie
- jałowiec
- jemioła
- jarzębina
- rumianek
- szałwia
- ziele serdecznika
- ziele dziurawca
- ziele krwawnika
- liść melisy
- ziele macierzanki
- kwiatostan lipy
- liść mięty pieprzowej
- kwiat ślazu
- liść brzozy
- ziele tymianku
- kwiat jasnoty białej
- kwiatostan kocanek
- ziele piołunu
- kwiat lawendy
- ziele drapacza lekarskiego
- liść mącznicy
- kora kruszyny
- kora wierzby
- kwiat kasztanowca
- kora kasztanowca
- cynamon
- wanilia
- pieprz czarny
- proszek do pieczenia
- sól czysta
- kwasek cytrynowy
- drożdże
- kasza gryczana
- kasza jęczmienna
- kasza pęczak
- orkisz
- ryż paraboliczny i biały
- kasza manna grysik
- ostropest
- pszenica
- żyto
- owies
- mak
- mąka krupczatka
- słonecznik
- orzech włoski
- orzech laskowy
- migdały
- prawdziwek-borowik
- podgrzybek
- kurka
- maślak
- rydz
- kozak
- ziemniak
- mąka ziemniaczana
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- kapusta włoska
- pekinka
- brukselka
- kalafior
- szparaga
- fasolka szparagowa
- marchew
- pietruszka
- burak czerwony
- kukurydza
- fasola jasiek
- groszek zielony
- pomidor
- papryka słodka
- kalarepa
- pora
- seler
- kapusta kiszona
- ogórek kwaszony
- fasola mała
- fasola czerwona
- groch
- cieciorka
- soczewica
- soja
- jabłko
- gruszka
- pomarańcz
- mandarynka
- ananas
- brzoskwinia
- morela
- truskawka
- czarna porzeczka
- śliwka węgierka
- banan
- wiśnia
- winogrona
- agrest
- rodzynki
- renkloda
- kiwi
- awokado
-rabarba
DODATKI-PRZYPRAWY DO POTRAW MIĘSNYCH
- gałka muszkatałowa
- majeranek
- bazylia
- czomber
- kminek
Przyroda tak funkcjonuje, a jest nieustannie zmienna, jak wszystko jest zmienne, i też się dostosowuje i dopasowuje a także dopełnia się, by życie ludzkie, było i stawało się coraz bardziej, trwalsze i zdrowsze, i też coraz mniej skomplikowane – taka unifikacja wszystkiego w przyrodzie. Ale dobór wszystkich składników musi być właściwy, jako pokarm-pożywienie dla ludzi.
Będą dopisywane i usuwane, te wszystkie składniki spożywcze, które będą stanowić sobą, lub nie, jako pokarmy życia. Mogą dojść na jakiś czas, składniki śladowe, działające wspomagająco, w układaniu całej biochemii pokarmowo-jedzeniowej.
Jeśli chodzi o mięsa, to tylko można jeść – wieprzowinę, kurczaki, indyki, i króliki. Ale musi to być bardzo dokładnie przyrządzone i ugotowane, też z dodatkami i przyprawami, tymi do potraw mięsnych, odpowiednio dokomponowanych do całości danej potrawy.
Jeśli całe rolnictwo i przetwórstwo, będzie prowadzone i robione zgodnie z Prawami Natury Przyrody dla ludzi, to ewolucja całego pożywienia dla ludzi, da to wszystko, co jest prostotą wszystkiego i zdrowiem wszystkiego, także to, że jedzenie będzie w pełni pożywne i życiodajne, a więc poczucie sytości wydłużać się będzie. A więc, ilość jedzenia spożywanego będzie się zmniejszać, co globalnie spowoduje zmniejszenie produkcji żywności, a przez to, eksploatowania Matki Ziemi, a także naturalne odchodzenie od jedzenia mięsa. Cała przyroda będzie w pełni współgrać z ludźmi z ludzkością. A ludzie ludzkość będą się stawać prawdziwie całością przyrody.
Jerzy Pawlik